Så påverkar solen vår hud

Det är två typer av solstrålning som påverkar vår hud och tränger olika djupt ned. Den som gör oss bruna och bidrar till att kroppen tillverkar vitamin D är uvb-strålningen. Uvb träffar överhuden och får den att tillverka mera pigment och vi blir bruna. Förutom att hjälpa oss producera D-vitamin gör uvb också huden tjockare så att inte solstrålarna ska tränga djupare in. Det är uvb-strålningen som gör att vi bränner oss i solen.

Uva-strålningen är inte lika stark, men tränger igenom ner till läderhuden. Den gör också ett befintligt pigment mörkt. Uva-strålningen förstör läderhudens elasticitet och gör att huden åldras. Båda typerna av strålning kan orsaka hudcancer.

Det bästa sättet att skydda sin hud när man vistas i solen är någon form av solskydd. Väldigt utsatta områden som ansikte, händer och armar kan man applicera en solkräm på, annars är en t-shirt och en lång kjol eller ett par svala byxor en bra lösning. Och glöm inte solhatten eller kepsen. Ett annat mycket bra tips är att inhandla ett parasoll från k-rauta.se eller något annat ställe.

Det allra bästa solskyddet är att exponera sig för solljuset med förstånd. Vistas inte i direkt solljus för länge och ligg aldrig och pressa. Att sitta under ett parasoll är både behagligt och betydligt bättre för din hud.

Om solskadan redan skulle vara ett faktum kan man få pigmentförändringar i huden. Dessa yttrar sig oftast som bruna fläckar eller mörka partier. Man kan åtgärda dessa med laser eller kemisk peeling men det bästa är naturligtvis att undvika att få den typen av solskador. Använd alltid en kräm med hög solskyddsfaktor och smörj in den utsatta huden ofta. Det gäller också att sola med måtta. Korta stunder räcker gott och väl. För att kroppen ska kunna tillverka vitamin D behöver man bara vistas i solen tio till femton minuter en sommardag och det räcker att man exponerar ansikte och armar. Det finns alltså ingen orsak att steka sig i solen överhuvudtaget, tvärtom.

Tänk också på att man blir brun även under skuggan av ett parasoll eller ett träd eftersom uv-strålning reflekteras.

När man solar förlorar huden en del av sin fuktighet vilket också påskyndar hudens åldrande. Använd en skyddande hudkräm före vistelse i solen och en återfuktande kräm efteråt, Särskilt halsen och urringningen är extra känsliga på grund av avsaknaden av underhudsfett. Det är oftast också där som de första ålderstecknen syns.

Allteftersom vi blir äldre får vi också en sämre blodcirkulation. Vävnaderna blir lite slappare och huden producerar mindre fett. Då är det extra viktigt att smörja in sig med en solskyddsfaktor, särskilt om man vistas mycket utomhus. Här är ett parasoll mycket bra att ta till oavsett om man gräver i rabatten eller vill njuta i trädgården eller på balkongen, kanske med en god bok.

För att ta hand om sin hud på bästa sätt bör man inte exponera den för allt för mycket solljus, komma ihåg att smörja in sig med en bra solkräm med hög faktor, använda en återfuktande kräm efter utevistelsen samt att hålla sig i skuggan så mycket som möjligt, gärna under ett parasoll.