Perfekt hy – hur gör man?

De flesta av oss har nog varit med om att uppleva en liten tagg i självförtroendet på grund av att vår hy inte har känts bra. Det kan handlar om att du har fått några oönskade finnar, att dina porer har blivit svarta eller att huden känns fet. Ibland kanske hyn helt enkelt bara känns torr och grå, speciellt under vinterhalvåret. Oavsett anledning kan det spela rejält in på individens självförtroende. Detta är ingen rolig känsla men det finns några enkla knep som kan hjälpa dig att hålla din hy fräsch längre, så att du slipper oroa dig.

Beroende på vilket problem du upplever med din hy finns det olika saker du kan göra. I denna artikel kan du läsa om några generella tips som gäller för nästan alla hudtyper. Dels handlar det om att tvätta ansikte och hals varje morgon och kväll med någon sorts produkt som är anpassad efter din hudtyp. Vidare gäller det att återfukta huden ordentligt. Det är också viktigt att skydda huden från solens strålar, både under sommar och vinter. Det är inte nödvändigt att applicera solskyddsfaktorn separat utan du kan med fördel köpa en kombinerad kräm som både återfuktar och innehåller spf.

Morgon- och kvällsrutiner som kan hjälpa

Morgon- och kvällsrutiner som kan hjälpaVarje dag när du vaknar bör du rengöra ditt ansikte och din hals från smuts som lagt sig på ansiktet under nattens gång. När man sover värms oftast kroppen och huden upp och porerna tenderar att öppnas, vilket kan leda till att smuts och svett kan hamna i dessa. Du bör därför tvätta ansiktet och halsen noggrant, gärna med varmt vatten för att få porerna att öppnas upp. Avsluta med kallt vatten för att på så sätt stänga porerna igen. Samma rutin bör genomföras på kvällen innan du går och lägger dig. Gör du detta kommer partiklar från dagen som gått att tvättas bort.

Olika produkter fungerar för olika hudtyper

Olika produkter fungerar för olika hudtyperIdag finns det en mängd olika produkter som du kan köpa och som sägs göra mirakel för alla slags hudtyper. Detta bör du dock ta med en nypa salt. Det finns produkter för torr hud, för fet hud, för hud som behöver lyster, för hud som har rynkor och så vidare – listan är oändlig! Hur din hud påverkas av en viss produkt är högst individuellt och det är därför svårt att säga vad som passar just dig. Lider du av svår akne eller någon annan åkomma bör du istället kontakta en läkare eller hudterapeut som är utbildad inom området. Denna kan hjälpa dig och föreslå rätt produkter.

Andra faktorer som spelar roll för en vacker hy

Huden är människans största organ och det gäller, precis som med vilket annat organ som helst, att du tar hand om den. Detta görs inte bara på utsidan, utan också på insidan av kroppen. Din kost spelar till exempel stor roll för hur din hud ser ut. Har du en kost som inte är hälsosam och som innehåller mycket fet mat, kan du räkna med att din hud inte kommer må bra och yttra detta genom finnar eller en fet känsla. Att bibehålla en hälsosam kost, dricka mycket vatten och samtidigt återfukta huden på utsidan är en perfekt kombination för en vacker hy.