Hur tar man hand om hyn med naturliga produkter?

Visste du att SLS (Sodium Laureth Sulfat) ingår i nästan varenda tvål, duschkräm och tandkräm på marknaden? Detta är ett avfettningsmedel som används i industrin och de allra flesta hud- och hårvårdsprodukter innehåller ämnen, till exempel alkohol, som knappast gör någon nytta för vår hud. Ett annat ämne som hamnat i hetluften är de så kallade falska östrogenerna som återfinns i otroligt många olika produkter och som kan orsaka hormonstörningar. Med andra ord är det knappast konstigt att allt fler börjar se sig om efter naturlig hudvård.

Allt eftersom efterfrågan ökar, så ökar även utbudet. Idag finns det mängder av naturliga, veganska och ekologiska alternativ att välja emellan när det gäller hudvård. Du behöver trots allt inte förvandlas till ett stinkande träsktroll bara för att du vill undvika skadliga ämnen. Naturliga och parfymfria produkter är minst lika bra som de vanliga alternativen. Dessutom kan de vara mycket snällare mot plånboken. Läs mer om hur du kan ta hand om din hud med hjälp av naturlig hudvård i denna artikel.

Naturlig hudvård – direkt ur burken

Visst är det bra med naturligt, att göra allt från grunden och allt det där. Men handen på hjärtat, hur ofta har man egentligen tid att göra egna krämer och andra röror som ska kokas i en evighet? Då är det bra att veta att det finns produkter du kan använda som de är. Ett sådant exempel är Aloe Vera. Det är en växt, eller produkt, som alla borde ha hemma. Gelén från bladen, antingen direkt från växten eller i tub, hjälper kroppen att läka brännskador och solsveda.

Naturlig hudvård - direkt ur burkenNästa oumbärliga produkt, i alla fall för kvinnor, är kokosolja. Inte den i silverpaketet i kyldisken, utan kallpressad på burk. Denna olja fungerar alldeles ypperligt för intimtvätt och för att smörja in ledsna slemhinnor i underlivet. Den är även bra som vanlig hudkräm och som läppbalsam. Bara ta oljan direkt ur burken, den är i fast form i vanlig rumstemperatur men smälter snabbt i handen, och använd den direkt. Oljan fungerar även som massageolja, men kan upplevas som lite för ”torr” för att ge riktigt bra glid.

Enkla blandningar att göra själv

Finns det någonting man kan göra själv? Absolut. Det finns flera enkla blandningar du kan göra på egen hand med saker du antagligen har hemma i huset. Dricker du kaffe? Gratulerar. Då har du tillgång till en av de bästa hudskrubberna du kan få tag på. Ta lite kaffesump ur kaffefiltret och blanda med flytande kokos- eller olivolja. Blandningen gnids sedan på huden i duschen, precis som vanlig skrubb. Du kan göra samma blandning med socker och någon väldoftande doftolja som exempelvis lavendel (för avslappning) eller citron (uppiggande).

Ansiktsmasker är ocksåAnsiktsmasker är också oerhört lätta att göra själv. Här gäller det dock att du har koll på huruvida du är allergisk eller inte, innan du gör din ansiktsmask. En snabb googling kommer ge dig massor av ideér på ansiktsmasker. En bra mask för vintertorr hud är en blandning av en halv mosad avokado som blandas med lite oliv- eller kokosolja och som sedan får verka på huden i omkring 10 minuter. Skölj bort, och njut av mjuk och len hud, utan att behöva oroa dig för onaturliga ingredienser.