Hudvård

Även om man kanske aldrig har varit intresserad av att sköta om huden är det inte för sent att börja nu. Huden är kroppens största organ, tro det eller ej, och precis som vi tar hand om våra kroppar genom näringsintag, träning och sömn behöver huden också tas om hand. Det är aldrig kul, speciellt på vinterhalvåret, när huden stramar och kliar av torrhet eller när ansiktet är så torrt att det börjar flagna. Dock är det viktigt att även på sommaren se till att huden får extra omsorg.

Viktigt att tänka på

För det första behöver huden behöver fukt, fukt och åter fukt. Det tillförs lättast genom lotion och krämer. Ansiktet bör skyddas med en fuktkräm som innehåller spf, alltså solskyddssfaktor. Solskyddsfaktor är ingenting att snåla på, för ansiktet bör det nämligen användas året om! När man vistas i solen är det superschysst mot huden att smörja in sig regelbundet med solskyddsfaktor. Att bränna sig och bli röd är inte något som huden tycker om. Dessutom gör det väldigt ont. Att bränna sig i solen kan också öka risken för hudcancer, särskilt om man bränner sig i ung ålder. Solskyddsfaktor bör därför ses som ett måste för alla!

Det andra riktigt goda tipset är att dricka vatten! Vatten hjälper nämligen kroppens alla organ att transportera bort slagg och restprodukter som bildas i kroppen genom olika processer. Se till att få i dig ordentligt med vatten, inte bara för att undvika uttorkning och huvudvärk som kan komma därefter, utan också för hudens skull.

Vidare spelar så klart kosten även en stor roll för hur kroppen kommer att må. För mycket intag av socker, godis, läsk och fett är inte bra för kroppen. Vilket var kroppens största organ? Jo, huden! Inte konstigt att huden då blir påverkad av vad vi stoppar i oss. Gå loss på frukt och grönsaker istället, som är fullproppade med antioxidanter som skyddar huden från de fria radikaler som skyndar på nedbrytning av celler och därmed skyddas huden mot åldrande.

Det kan dock vara väldigt lätt att känna sig vilsen bland alla produkter och tips vilket gör att man ger upp ganska snabbt. Gör inte det! Det finns sätt att hålla sig uppdaterad vad gäller nyheter för produkter inom hudvård exempelvis genom nyhetsbrev inom hudvård, fråga kompisar om tips eller att regelbundet söka efter information själv, förslagsvis när produkterna hemma i skåpet börjar ta slut.

Det viktigaste är att hitta produkter som hjälper just den egna hyn. Alla människor är olika och så också deras hud. Därför mår huden bra av olika typer av produkter beroende på om den är torr, fet eller kanske har inslag av både och. Prova sig fram är därför en rekommendation! Det går ofta att köpa mindre förpackningar av olika märken för att kunna se vad som fungerar bäst för en själv. Eller varför inte passa på att testa kompisens hudlotion eller ansiktskräm om tillfälle ges? Glöm inte att det faktiskt kan vara roligt med hudvård, särskilt när resultat av det jobb man lägger ner börjar synas tydligt!