Hudvård och rutiner

Att ta hand om sitt yttre är viktigt för många. Att veta hur man ska göra det på bästa sätt är dock inte lika självklart. Här ska vi försöka ge tips om vilka rutiner man bör ha vad gäller att ta hand om sitt yttre i form av huden.

Huden utsätts för kyla och värme

I ett land som Sverige utsätts huden både för kyla, värme, vindar, avgaser med mera. Alla dessa olika förhållanden gör att vi behöver ta hand om vår hud på olika sätt. När det är kyligt ute, kanske minusgrader och vinter är det många som blir torra i huden och framför allt läpparna, då krävs förstås krämer och läppbalm för detta. Man kan hitta alla dessa produkter på apohem.se och några till. På sommaren däremot utsätts huden istället för solens strålar och dess UV-strålning. Detta kräver förstås andra typer av produkter, framför allt solkräm. Just ansiktet utsätts för solen mest hela tiden och man behöver skydda detta. En rekommendation är att använda solskyddsfaktor i ansiktet med minst 50 spf. Det kan även vara bra att bära hatt eller keps för att få skugga i ansiktet. Det finns även smink som innehåller spf som kan vara bra att använda under sommarhalvåret.

Olika krämer för årstider

Som sagt behöver vi anpassa våra hudvårdsrutiner efter årstid. Att ha samma ansiktskräm året runt brukar inte fungera utan här behöver man byta i takt med att väderförhållandena byts. Vilken kräm som är bäst för din hud under vilken årstid vet du oftast själv bäst. Om det är så att du vill prova en ny kräm brukar det inte räcka med att prova denna enstaka gånger utan man behöver använda den under ett tag för att veta om den passar huden eller ej.

Tvätta och återfukta

Att ha rutiner för hur man tvättar sitt ansikte är viktigt. Att hålla huden i ansiktet ren är en förutsättning för att ha en fräsch hud. Att tvätta ansiktet på kvällen är mycket viktigt eftersom det kan ha fastnat en massa smuts och bakterier i ansiktet från bland annat avgaser under dagen. Man har ofta också rört vid sitt ansikte under dagen och bakterier från fingrarna har då hamnat i ansiktet. Att tvätta och använda ansiktsvatten är att rekommendera samt att använda en nattkräm för att återfukta och se till att huden inte torkar ut under natten.

Att tvätta ansiktet på morgonen är lika viktigt som det är att göra det på kvällen. Under natten produceras bland annat talg och fett som behöver tvättas bort för att inte huden ska se fet ut under dagen. Rutinen här bör vara att tvätta ansiktet med ansiktstvätt för att sedan återfukta det med en dagkräm. Att försöka undvika ansiktstvätt med alkohol är att rekommendera då detta ofta torkar ut huden mer än vad det borde, detta gäller förstås framför allt de med torr hud.

Detta är rekommendationer för hur en rutin för ansiktsvård kan se ut, ofta gör alla lite olika och man brukar själv hitta produkter och rutiner som passar den egna huden bäst.