Få en välmående kropp från topp till tå

Välmående kommer inifrån, men för att få en välmående kropp måste man prioritera tiden rätt och aktivt försöka ta hand om sig på olika sätt. Det bästa är att finna en balans som fungerar i vardagen och samtidigt kunna njuta av livets goda.

Kost, sömn och träning är tre grundpelare till en välmående och hälsosam kropp, men det är långt ifrån allt. Att undvika stress och att njuta av livet är också en viktig faktor för att må bra. Psykisk ohälsa är nämligen mycket vanligt och en stor orsak är stress. När man mår psykiskt dåligt är det lätt att ignorera resten av kroppen och därför är det viktigt att inkludera hjärnans välmående i resan mot en friskare kropp.

Stress och tidspress är de främsta bovarna till en ohälsosam kropp

Stress är en stor orsak till att människor mår dåligt, inte tränar, äter fel, inte sover ordentligt och drar på sig ovanor av olika slag. Därför måste stressen elimineras innan resan mot en hälsosam kropp kan börja, annars kommer stressen bara att vara en bromskloss för det nya och hälsosamma livet.

Försök att dra ner på stress genom att stänga av sociala medier, lätta en del av bördan från dina axlar genom att fördela olika uppgifter på andra och unna dig ledig tid. Gå ner i tid på jobbet eller ta ut kompledigt. Gör vad du kan för att hitta en bättre balans i din vardag och för att minska på stressen.

Träning kan göra dig sjuk

Träning och idrott anses vara viktigt för att må bra och ha en fysiskt välfungerande kropp. Träning är viktigt, men det finns också en viss risk med att träna och idrotta för mycket. Idrottsskador kan uppstå när man minst anar det och det kan få stora konsekvenser för hälsan. Man hör ofta om idrottsstjärnor som förlorar hela sin idrottsliga karriär efter att ha råkat ut för en idrottsskada. En del toppresterande idrottsstjärnor sjunker långt ner, både fysiskt och psykiskt efter en otursam skada.

Om man råkar ut för en idrottsskada kan man kontakta idrottsskadespecialisterna för att få hjälp, så att man kan minimera läkningstiden och snabbt komma upp på banan igen. Annars är det lätt att dra på sig ovanor och komma ur sin träningsrytm om man tvingas dras med en skada under en längre tid.

En välmående hud är viktigt för hälsan

Huden är kroppens största organ och det är den som skyddar oss mot UV-strålar, bakterier, virus och smuts. Utan den skyddande huden skulle immunförsvaret gå på högvarv och vi skulle förmodligen inte heller kunna överleva en längre stund. För att du ska känna dig bekväm i din hud och må bra, är det viktigt att du tar hand om den. En välmående hud är mjuk, fri från klåda och hel. Torr hud är skör, kliar och spricker lätt. Torr och sprucken hud har även lättare för att släppa igenom bakterier och virus, vilket kan vara en riskfaktor för hälsan.

Smörj huden regelbundet med mjukgörande kräm, skrubba den ren från döda hudceller och se till att täcka sår med plåster för att undvika infektioner och blodförgiftning. Undvik även skavsår så gott det går genom att använda skyddande skavsårsplåster och strumpor vid behov.